Saturday, March 5, 2011

gigi bongsu yang 'manja'

Hmmmmm
di saat dan ketika ini saya rasa amat sakit
TOOTHACHE at the moment~
da nak msuk sebulan da rasanya menderita dengan 'kemanjaan' gigi bongsu ni
cerita bermula:
pada satu malam,bila balik je dari preparation class,terasa macam sengal-sengal je kat gigi bhg belah kiri
ingatkan ada makanan terselit ke, jadi ignore je la.....
bila bangun esoknya,,,,x da perubahan,,,,,
menahan sakit,,,,
sampai dalam kelas biology,,,,Ya Allah!!!!
berkerut-kerut muka menahan sakit,sampai teacher cakap:awak mengantuk eh?bagus berusaha bertahan.
da tak tahan,,,,jumpa cikgu in charge untuk ke klinik,,,,
pi klinik lak,,,,disebabkan kali pertama menerima rawatan kat situ,kena ada orang dewasa@warden/guru
mana ada p.cik van dengan penyelia asrama yang hantar tadi,,,,da balik da,,,
nurse:maaf dik,memang tak boleh
saya:ni kak,saya ada surat dari sekolah
nurse:tapi kena ada juga orang dewasa untuk tanda tangan kebenaran rawatan ni,tunngu sekejap la sampai p.cik van dan penyelia asrama datang
saya:ish,org da la sakit ni....suruh tunggu-tunggu pulak...aku amik je mana-mana m.cik suruh mengaku cikgu aku la....(dalam hati je)
akhirnya p.cik dan penyelia asrama pun datang....
mula terima rawatan~
dr:emm ok je dik,,,x de pape pon....mcm ni la,esok adik dtg blik,kita wat x-ray,nak buat sekarang da lewat ni
saya:ok
ESOK
buat x-ray~
dr:oh you punya gigi bongsu nak keluar,,,nampak tak?
saya:nampak-nampak...patut la sakit
dr:so tak ade apa-apa,cuma kena jaga kebersihan mulut je...nanti kalau da keluar masih sakit boleh datang balik kita cabut je..
********************************
APA ITU GIGI BONGSU?????

Gigi bongsu adalah gigi geraham ketiga yang muncul pada usia sekitar 18-30 tahun.

Kerana gigi bongsu tumbuh paling akhir, terkadang rahang tidak memiliki tempat yang cukup untuk gigi bongsu tumbuh dengan wajar. Akibatnya gigi bongsu mendesak gigi geraham yang berada di depannya. Hal ini akan mengakibatkan sakit pada gigi. Masalah ini umumnya diatasi dengan mencabut gigi bongsu yang baru tumbuh. Bila gigi bongsu menempati posisi yang sulit untuk dicabut, yang dicabut adalah gigi geraham yang terdesak sehingga gigi bungsu mendapat tempat yang cukup untuk tumbuh.


Gigi yang tidak muncul sempurna pada gusi

Kadangkala gigi bongsu tidak muncul dengan sempurna pada gusi. Gusi yang menutupi gigi dapat menyebabkan penumpukan sisa makanan dan bakteria yang boleh menyebabkan infeksi dan sakit pada gigi.


P/S:kepada mereka yang sedang'melayan kemanjaan gigi bongsu'~BERSABARLAH

sememangnya sakit gigi adalah sakit ketiga yang paling sakit perlu kita hadapi sebagai insan biasa iaitu selepas kesakitan menahan sakaratul maut & kesakitan bersalin(bg wanita)


3 comments:

wawa the Damsel said...

manja bunyi nyer,,,,
haha..igt x???

a LIFE said...

????????
x igt,,,,pa dia???

A.K.U. said...

ha3...btol ke???
lbt nau tumbuh gigi mnje....
hik3...

 
Designed by Lena